يك عضو هيئت علمي دانشكده پرستاري- مامايي دانشگاه شاهد با بيان اينكه آنورگاسمي يكي از مهمترين عوارض خودارضايي در دختران است تاكيد كرد:« ممكن است اين افراد در دوره مجردي با خودارضايي بتوانند نيازهاي جنسي خود را برآورده كنند اما درآينده رضايتمندي جنسي درزندگي مشترك و لذت به ارگاسم رسيدن با همسر خود را از دست خواهند داد.»
۱- مرحله مشكل ساز (Problematic)
در افرادي كه مدتي است گرفتار خودارضايي بيمارگونه و به شكل اعتياد شده اند(روزانه بيش از ۱تا ۲بار) ، زودرس ترين عوارض ناشي از خودارضايي بسيار زياد عبارت است از:
الف. خستگي و كوفتگي (Fatigues/Tiredness)،
ب. عدم تمركز حواس (Lack of concentration)،
ج. ضعف حافظه (Poor memory)،
د. استرس و اضطراب (Stress/Anxiety).
۲- مرحله گرفتاري شديد (Severe)
بروز علايم زير در فرد گرفتار، نشان دهنده آن است كه شدت ابتلاي وي يا مدت آن بيش از مرحله اول است و فرد حتي در روز ۳ تا ۴ بار استمناء مي كند و در نتيجه عوارض شديدتري ظاهر شده است:
الف. خستگي و كوفتگي (Fatigues/Tiredness)،
ب. نوسان خلق يا تغييرات سريع خلقي (Mood swings)،
ج. حساسيت بيش از حد و زودرنجي ( Irritability)،
د. كمردرد (Lower back pain)،
ه. نازك شدن موها (Thinning hair)،
و. ناتواني جنسي زودرس در جواني (Youth impotence)،
ز. بيخوابي يا بدخوابي و مشكلات مشابه (Insomnia/Sleep problem).
۳- مرحله گرفتاري بسيار شديد يا حالت اعتياد (Addictive)
بروز علايم زير در فرد گرفتار، نشان دهنده آن است كه شدت ابتلاي وي يا مدت آن بيش از مرحله دوم است و فرد حتي در روز ۵ بار استمناء مي كند و در نتيجه عوارض بسيار شديدتري ظاهر شده است:
الف. خستگي و كوفتگي (Fatigues/Tiredness)،
ب. ريزش شديد موها (Severe hair loss)،
ج. تارشدن ديد چشمها (Blurred vision)،
د. وز وز گوش (Buzzing in the ears)،
ه. انزال زودرس و غيرارادي يا خروج مني به صورت قطره قطره ( prematurelyEjaculation)،
و. درد كشاله ران و ناحيه تناسلي (Groin/Testicular pain)،
ز. دردهاي قولنجي در ناحيه لگن و استخوان دنبالچه ( the pelvic cavity or tail bonePain or cramps in).
عواض خود ارضايي :
در دانش پزشكي، روند پيدايش علايم يك بيماري و چگونگي بروز عوارض و نشانه هاي كلينيكي، در شناخت هر چه بيشتر يك بيماري بسيار مهم است و ميتواند پزشك را در تشخيص و درمان بهتر بيماري و مريض را در پيشگيري كمك كند. به اين دليل مناسب است درباره نحوه پيدايش برخي از عوارض خود ارضايي كه در بالا به آن اشاره شد بيشتر توضيح داده شود تا خواننده عزيز با روند پيدايش اين عوارض، يا به اصطلاح پاتوفيزيولوژي (Pathophysiology) آن آشنا شود.
۱- خستگي و كوفتگي:
انقباض شديد و يك مرتبه تمام عضلات بدن در جريان انزال (ارگاسم يا اوج لذت جنسي)، باعث مصرف سريع مواد غذايي ذخيره شده در عضلات و به طور عمده كاهش گليكوژن (ماده اصلي لازم براي توليد انرژي عضلاني) ميشود. خستگي عضلاني تقريبا با سرعت تهي شدن عضلات از گليكوژن رابطه مستقيم دارد و هرچه اين سرعت بيشتر باشد، خستگي بيشتر است .در خودارضايي بسيار زياد و بيمار گونه، به علت انقباضهاي مكرر عضلات بدن، ذخاير گليكوژن عضلات به سرعت تمام ميشود و خستگي و كوفتگي هميشه از عوارض بديهي آن است.
۲- ريزش مو:
خودارضايي شديد و بيمارگونه به تدريج با تغييرات هورموني و شيميايي كه در بدن ايجاد ميكند، باعث افزايش هورمون جنسي مردانه؛ يعني، تستوسترون به دي هيدرو تستوسترون (DHT=Dihydrotestosterone) ميشود كه از عواقب بالا بودن ماده DHT در خون، ريزش موها و تاسي و بزرگ شدن پروستات و عوارض ناشي از آن در پيري است.
۳- تاري ديد :
خود ارضايي مكرر و بيمار گونه و اعتيادي باعث تحريك بيش از حد سيستم عصبي پاراسمپاتيك و افزايش تخليه اَسِتيل كولين (Acetyle Choline) از انتهاي اين رشته ها در مغز ميگردد كه اين خود باعث پارهاي از عوارض جسماني و رواني، چون حواسپرتي (Absentmilndedness)، كمي حافظه (Memory)، عدم تمركز حواس، سياهي رفتن چشم و در نهايت تاري ديد ميشود. تمام اين علامتها ناشي از تغيير تعادل ميزان مواد شيميايي موجود در مغز است كه بين سلولهاي عصبي رد و بدل ميشود و انتقال پيامهاي مختلف را بر عهده دارد.
برخي نيز بر اين عقيدهاند كه علت بروز اختلالات مغزي (مانند حواس پرتي، عدم تمركز حواس و كاهش حافظه) ناشي از ظرفيت عظيمي از انرژي بدن است كه در انزال هاي مكرر در يك روز ، تخليه شده و هدر ميرود؛ زيرا مايع مني حاوي مقدار بسيار زيادي DNA (هسته ۴۰۰-۳۰۰، اسپرمي كه در هر انزال خارج ميشود)، RNA آنزيمها، پروتئينها، مواد قندي، لسيتين (Lecithin)، كلسيم، فسفر، نمكهاي بيولوژيك، تستوسترون و… است. اين ذخاير عظيم انرژي – كه بايد در بدن براي رشد و تقويت بخشهاي مختلف مورد استفاده قرار گيرد – بيهوده و به طور مكرر از بدن خارج ميشود و هر كدام عوارضي را به دنبال ميآورند.
براي مثال از آنجا كه سلولهاي خوني و پلاكتها در مغز استخوانها توليد ميشود و به تكامل نهايي ميرسد و براي توليد آنها نيز انرژي بسيار زيادي مورد نياز است؛ در افراد گرفتار خودارضايي، تكامل مغز استخوان و در نتيجه توليد سلولهاي خوني با مشكل مواجه شده و منشأ كم خوني، ضعف و خستگي در اين افراد است. نيز دفع فسفر و ليستين بيش از حد از طريق انزالهاي مكرر، باعث كاهش ذخاير اين مواد ميشود كه مواد حياتي براي سلامتي سلولهاي عصبي هستند و در نتيجه اختلال عملكرد سيستم عصبي، مانند حواس پرتي، عدم تمركز حواس و… بروز خواهد كرد.
۳- آسيبهاي روحي و رواني
ضعف حافظه و حواسپرتي، اضطراب، منزوي شدن و گوشهگيري، افسردگي، بينشاطي و لذت نبردن از زندگي، پرخاشگري، بداخلاقي و تندخويي، كسالت دائمي و ضعف اراده، احساس حقارت، عدم اعتماد به نفس، احساس گناه و عذاب وجدان برون دادهاي رواني و روحي خودارضايي بيمارگونه و به شكل اعتيادي است. شرح پارهاي از اين موارد در مباحث گذشته روشن شد.
۴- آسيبهاي اجتماعي :
ناسازگاري خانوادگي، بي ميل شدن به همسر و ازدواج ، ناتواني در ارتباط با جنس مخالف و همسر(استمناء بعد از ازدواج )، احساس طرد شدن، از بين رفتن عزّت، پاكي، شرافت و جايگاه اجتماعي، دير ازدواج كردن و لذت نبردن از زندگي مشترك جهت آگاهي بيشتر
راههاي درمان براي اعتياد به خود ارضايي بيمار گونه :
۱- نخستين گام براي درمان خود ارضايي بيمار گونه ، اعتقاد و ايمان به درمان پذيري آن و دوري از يأس و نااميدي است. اما رسيدن به نتيجه و ايجاد هرگونه تغيير و دگرگوني نيازمند گذشت زمان، انتخاب راه صحيح و به كارگيري دقيق دستورها است. البته ترك اعتياد و عادتِ نامطلوب، در زمانِ كوتاه بدون راهنماي كارآزموده و دلسوز، امكان ندارد. از همه اينها مهمتر، اراده و خواست فرد، نقش كليدي و محوري را ايفا ميكند. درمان و چاره جويي بايد منطبق بر خواست فرد باشد؛ زيرا تا وقتي كه او نخواهد، ميتوان با قاطعيت گفت كه درمان نخواهد شد.
بنابراين بيمار اگر بخواهد، ميتواند بر بيماري اش غلبه كند و جمله معروف «خواستن توانستن است»، عين حقيقت است. اراده همچون نهالي است كه بايد آن را پرورش داد تا به مرحله خودشكوفايي و ثمردهي برسد؛ به عبارت ديگر، اراده تقويت شدني و پرورش يافتني است و راه پرورش و تقويت آن اين است كه برخلاف ميل خود، اندك اندك به مقابله با ايك اعتياد برخيزد تا پس از مدتي لذت توانستن را بچشد
۲- تلاش براي تقويت اراده از گامهاي مهم در امر بهبود است. نگوييد اراده از ما سلب شده است! ممكن است اراده انسان ضعيف شود؛ ولي هيچ گاه از بين نميرود. نشانه اينكه هنوز اراده باقي است، اين است كه شخص اين عمل را در حضور ديگران و در هر شرايطي انجام نميدهد. براي تقويت اراده، راههاي زيادي پيشنهاد شده كه از جمله آنها تلقين به خود است
ويكتور پوشه – روان شناسِ فرانسوي – ميگويد: افراد مبتلا به اين استمناء بيمار گونه و اعتيادي ، هر روز به دفعات مختلف با تمركز فكر به خود بگويند: «من به خوبي قادرم اين اعتياد را از خود دور كنم، من قادرم». تكرار اين عبارت ساده، اثر عجيبي در تقويت اراده و روحيه دارد.
پل ژاگو بر آن است كه: «تلقين، قبل از خواب نيز مؤثر است»
۳- سعي شود شكم به هنگام خواب، بيش از حد معمول پر نباشد.
۴- از پوشيدن لباسهاي تنگ و چسبان اجتناب گردد.
۵- از نگاه كردن به مناظر، فيلمها و تصاوير تحريك كننده، خودداري شود
۶- از شنيدن و خواندن مباحث و مطالب جنسي و حتي شوخيهاي تحريك كننده و فكر كردن در اين امور، دوري شود.
۷- از خوردن مواد غذايي محرك، مانند خرما، پياز، فلفل، تخم مرغ، گوشت قرمز و غذاهاي پرچرب – اجتناب و به ميزان ضرورت اكتفا شود.
۸- قبل از خواب مثانه تخليه شود.
۹- از نوشيدن افراط گونه آب و مايعات پرهيز شود (به خصوص شبها و قبل از خوابيدن).
۱۰- از دست ورزي با اندام جنسي، بايد اجتناب نمود و در هيچ شرايطي، نبايد دست ورزي كرد!
۱۱- هرگز نبايد به رو خوابيد.
۱۲- به منظور تخليه انرژي – زايد بدن، به طور منظم و زياد بايد ورزش كرد.
۱۳- براي اوقات فراغت خود، برنامه داشته باشد و آن را با مطالعه، ورزش، زيارت، عبادت و … پر كند.
۱۴- سعي كنيد كمتر در مكاني خلوت و تنها و دور از نظر ديگران باشيد.
۱۵- هرگاه مورد هجوم افكار جنسي واقع شديد، بايد بلافاصله از مكان خلوت و دور از نظر ديگران خارج شود و خود را به كاري سرگرم كند. در اين زمينه گفت و گو با دوستان، مشاركت در برنامه هاي جمعي بسيار مفيد است.
منبع سايت پرشكان بدون مرز
معصومه حيدري در گفت و گو با خبرنگار سلامت نيوز گفت:«خودارضايي در ميان دختران با تحريك قسمت هاي خارجي دستگاه تناسلي رايج تر است كه صدمه چنداني به دستگاه تناسلي نمي رساند اما زماني كه خودارضايي با تحريك قسمت هاي داخلي تر دستگاه تناسلي باشد بسته به نوع فشار و ناحيه لمس شونده ممكن است در صورتي كه به صورت مداوم تكرار شود آسيب هاي جدي به دستگاه تناسلي دختران وارد سازد.»
وي ادامه داد:«در برخي موارد خودارضايي در دختران با تخيلات جنسي، ديدن تصاوير و فيلم صورت مي گيرد كه فرد با ديدن اين تصاوير به هيجان مي رسد و در اين صورت آسيبي به دستگاه تناسلي وي وارد نمي شود اما سوالي كه در اينجا مطرح مي شود اين است كه چرا خودارضايي از لحاظ شرعي و بهداشتي نفي شده است؟
واقعيت اين است كه دختران و پسران با بلوغ دچار تغييرات هورموني و جسماني مي شوند و در دوره اي قرار مي گيرند كه نيازهاي جنسي آنها شعله ور شده و راهي براي ارضاء ندارند و ممكن است به سمت خودارضايي كشيده شوند اما همانطوري كه مي دانيد ازدواج تنها راه صحيح ارضاي افراد است و ما رفتارهاي پرخطر جنسي را نهي مي كنيم و بايستي به مقتضاي سن و رشد و نيازهاي فكري ازدواج به موقع صورت گيرد چرا كه نيازهاي جنسي يك روند فيزيولوژيك دارد و بايد طي شود و افرادي كه از لحاظ شرعي مقيدند نيازهاي جنسي خود را در جاده صحيح خود قرار دهند بايستي ازدواج كنند.»
اين كارشناس ارشد مامايي در ادامه به خبرنگار سلامت نيوز گفت:«خودارضايي در دختران عوارض بسياري را در پي خواهد داشت و در صورتي كه به صورت رفتار روزانه درآيد خطرناك مي شود و مانند هر اعتيادي ، روح و جسم و روان فرد را به هم مي ريزد و زماني كه فردي اقدام به خودارضايي مي كند خيلي سريع فاز هيجان جنسي اتفاق مي افتد و جنبه هاي مهم و عاطفي در يك ارتباط صحيح جنسي را دريافت نمي كند و دچار خلاء عاطفي، افسردگي، اضطراب و عدم اعتماد به نفس مي شود و بعد از ازدواج در يك رابطه زناشويي ديگر تحريك نمي شود و در به ارگاسم رسيدن دچار مشكل مي شود چرا كه با خودارضايي شرطي شده است تا در يك وضعيت خاصي كه خود را تحريك مي كند به ارگاسم برسد و به هنگام نزديكي به همسر خود به ياد رفتارهاي خود مي افتد و گمان مي كند تنها در آن شرايط مي تواند به ارگاسم برسد.»
اين درمانگر اختلالات جنسي بانوان افزود:«يكي از مهمترين مشكلاتي كه اين زنان به آن دچار مي شوند اين است كه دچار نارضايتي جنسي شده و رفته رفته با بي ميلي جنسي مواجه مي شوند بنابراين بايستي گفت ممكن است اين افراد در دوره مجردي با خودارضايي بتوانند نيازهاي جنسي خود را برآورده كنند اما آينده طولاني زندگي مشترك و لذت به ارگاسم رسيدن با همسر خود را از دست خواهند داد.»
همكار علمي كلينيك سلامت خانواده افزود:«از جمله راه هاي پيشنهادي به جوانان پرداختن به فعاليت هاي مختلفي از جمله ورزش كردن، مطالعه كردن، با خستگي به خواب رفتن و تفريحات ، نخوردن غذاهاي محرك و عدم استفاده از لباس هاي تنگ است همچنين نبايد به مدت طولاني در حمام زير دوش آب باشند و مهمتر از همه اين موارد دوري كردن از محركات و دوستي با جنس مخالف و تماشاي فيلم هاي محرك است تا فرد به سن مناسب ازدواج برسد و با ازدواج بتواند نيازهاي خود را به طور صحيحي ارضاء كند.»